Make your own free website on Tripod.com
Harry Potter
Harry Potter boeken

hhrmetlogo.gif

Harry Potter en de Steen der Wijzen - Samenvatting

Het verhaal begint in de Ligusterlaan, waar meneer en mevrouw Duffeling wonen. Ze hadden een zoontje, Dirk. Meneer en mevrouw Duffeling vonden het een fantastische baby en waren zo trots als een pauw. Als meneer Duffeling naar zijn werk gaat ziet hij allerlei vreemde dingen, mensen die in mantels rondlopen, een kat die naar een straatnaambordje keek enzovoorts. Ook hoorde hij regelmatig de naam Potter.
De zus van mevrouw Petunia Duffeling was getrouwd met een Potter. De Duffelings wilden echter niets met de Potters te maken hebben. Er liepen vreemde mensen door de Ligusterlaan, Albus Perkamentus en een kat. De kat was Professor Anderling. Uit hun gesprek blijkt dat James en Lily Potter vermoord zijn door de boze tovenaar Voldemort. Hij wilde ook Harry vermoorden, maar wonder boven wonder is dat mislukt. Harry heeft er wel een litteken aan overgehouden op zijn voorhoofd, in de vorm van een bliksemstraal. Perkamentus, Anderling en Hagrid (een reusachtige harige man), brengen de kleine Harry naar de familie Duffeling. Harry's enige familie die hij nog heeft.

Harry woonde bij de Duffelingen, maar werd totaal genegeerd en deed niets goed. Zoon Dirk was alles voor de Duffelingen en Harry deed hen niets. Dirks verjaardag werd uitbundig gevierd, Harry kreeg op z'n verjaardag sokken van oom Herman. Al die tijd dat Harry bij de Duffelingen woonde hadden ze hem nooit verteld wat hij eigenlijk was, namelijk een tovenaar net als zijn ouders.

Harry merkte dat hij een bijzondere gave had toen hij op Dirks verjaardag in de dierentuin met een boa-constrictor sprak en deze ontsnapte daarna uit zijn kooi. Dit incidentje kostte Harry een lange tijd opgesloten in de bezemkast.

Dirk bleef Harry Pesten. Dirk ging naar Ballings en Harry moest naar het J.F.Treitercollege. Dan verschijnt er een brief voor Harry, maar hij krijgt hem niet van oom Herman. Er bleven brieven voor Harry komen, zoveel dat de Duffelingen en Harry het huis uit vluchtten, maar waar ze ook heengingen, de brieven bleven komen.
Dan duikt Hagrid plotseling op. Harry kent hem natuurlijk niet. Hagrid ging er vanuit dat Harry alles van zijn achtergrond wist, maar dat was dus niet waar. Hagrid is woedend op de Duffelingen en legt Harry veel uit. Harry kreeg de brief, het was een uitnodiging om te komen studeren op Zweinstein Hogeschool voor Hekserij en Hocus Pocus.

Hagrid sprak met Harry af dat hij de volgende dag met hem schoolspullen ging kopen. Ze gingen naar de Wegisweg, een voor dreuzels niet zichtbare winkelstraat in Londen speciaal voor tovenaars. Er was een bank, Goudgrijp, waar Harry's ouders geld hadden. Zo kon Harry zijn schoolspullen kopen, ook kreeg hij een uil, waarmee hij brieven kon versturen. Iedereen in de Wegisweg was verbaasd om Harry te zien, Harry werd als een held ontvangen.

Op 1 september was het zover, hij moest naar het station van Londen en op Perron 9 3/4 zou de Zweinsteinexpress hem naar zijn nieuwe school brengen. Op het perron werd Harry zenuwachtig, hij zag nergens perron 9 3/4 totdat hij een familie tegenkwam die zo te zien ook naar Zweinstein moesten. Het was de familie Wemel. Ze lieten hem zien hoe hij op perron 9 3/4 moest komen.

Op Zweinstein werd een sorteerceremonie gehouden. Er zijn 4 afdelingen, Griffoendor, Huffelpuf, Ravenklauw en Zwadderich. De sorteerhoed bepaalde in welke afdeling je komt. Bij Harry moest de hoed even nadenken, Harry wilde absoluut niet in Zwadderich, al vond de hoed dat Harry bij Zwadderich veel zou kunnen bereiken. Maar het werd gelukkig Griffoendor, net als zijn nieuwe vriend Ron.

Harry had het erg naar zijn zin op Zweinstein, de vakken waren leuk, hij had veel vrienden gemaakt. Voor hem was het een paradijs in vergelijking met het leven bij de Duffelingen. Toch waren er twee mensen die hij niet uit kon staan, Draco Malfidus (een leerling van Zwadderich) en Professor Severus Sneep, leraar toverdranken en afdelingshoofd van Zwadderich. Harry bleek uitzonderlijk talent voor Zwerkbal (een balsport op bezemstelen) te hebben en kwam als jongste speler ooit in het team van Griffoendor. Hij was de Zoeker, de belangrijkste speler van het team.

Harry en zijn vrienden komen toevallig iets te weten over De Steen der Wijzen. Met deze steen heb je het eeuwige leven en kun je zoveel goud maken als je maar wilt. Ook komen ze erachter dat Jeweetwel (Voldemort) die nog maar half leeft, waarschijnlijk op zoek naar deze steen is. Ze denken dat Sneep de hulp is van Jeweetwel om bij de steen te komen. Ze ontdekken dat de steen bewaakt wordt door een reusachtige hond met drie koppen, Pluisje. De enige die met Pluisje overweg kan is Hagrid.

Op een dag wanneer Perkamentus weg is naar een congres van het Ministerie van Toverkunst, komen ze erachter dat Sneep het luik probeert binnen te gaan waar de steen verborgen moet zijn. Ze besluiten hem achterna te gaan. Dan komen ze erachter dat niet Sneep, maar Professor Krinkel de hulp van Jeweetwel is. Krinkel moet de steen hebben zodat Jeweetwel het eeuwige leven krijgt. Gelukkig houdt Harry hem tegen, maar Harry is zwaargewond. Op het moment dat het voor Harry afgelopen had kunnen zijn komt Perkamentus binnen, Jeweetwel vlucht en de steen wordt vernietigd.

Het eerste jaar op Zweinstein is voorbij en Harry moet voor de zomervakantie terug naar de Duffelingen.


hhrmetlogo.gif

Harry Potter en de Geheime Kamer - Samenvatting

Het boek begint met de verjaardag van Harry in de zomervakantie bij de Duffelingen thuis. Het leek alsof iedereen zijn verjaardag vergeten was. Harry ging naar zijn kamer, daar zat al iemand op zijn bed, een klein wezentje. Het was Dobby, de huiself van de familie Malfidus. Dobby kwam Harry waarschuwen.om niet terug te gaan naar Zweinstein, waarom wilde Dobby niet zeggen.

Dan op een avond als Harry opgesloten in zijn kamer zit, verschijnen Ron, Fred en George voor het raam in een vliegende auto. Harry gaat met ze mee. Zo kwam Harry voor het eerst bij Ron thuis en hij vond het fantastisch. Ze gaan samen naar de Wegisweg om de nieuwe schoolboeken te kopen. Ze ontmoeten hun nieuwe leraar Verweer tegen Zwarte Kunsten, Gladianus Smalhart. Meneer Wemel kreeg ruzie met meneer Malfidus en Lucius Malfidus stopte ongemerkt iets in Ginny's boek "Transfiguratie voor Beginners".

Om op school te komen was voor Harry en Ron al een hele heksentoer. Ze kwamen het hekje van perron 9 3/4 niet door. Later bleek dat Dobby daarvoor zorgde. Ze waren genoodzaakt de vliegende auto te pakken. Hierdoor kregen ze een grote straf op Zweinstein. Ron ontving ook een brulbrief van zijn moeder.

Op Zweinstein beginnen de vakken weer en alles gaat er rustig aan toe, totdat Harry plotseling een stem hoort: "Kom.. kom hier... ik wil je verscheuren.... ik wil je openrijten...ik wil je doden". Verder was Draco Malfidus bezig om elk dreuzel of halfbloed kind uit te schelden als modderbloedje.

Samen met Ron gaat Harry op zoek naar waar de stem vandaan komt. Ze liepen door een gang en zagen een bord: DE KAMER IS GEOPEND. HOEDT U, VIJANDEN VAN DE ERFGENAAM. Verder hing mevrouw Norks, de kat van Vilder versteend aan een toortshouder.

Langzaam wordt het verhaal van de Geheime Kamer bekent. Zwadderich was tegen dreuzelkinderen, daardoor hadden ze een ernstig conflict met Griffoendor gehad, waardoor Zwadderich de school een tijdje had verlaten. Volgens de legende had Zalazar Zwadderich een geheime kamer in het kasteel gebouwd waar alleen hij van wist. In de jaren erna waren er verschillende zoektochten naar de kamer gedaan, maar geen van deze had resultaat.

Intussen is het zusje van Ron erg van streek. Harry wordt nu door velen verdacht dat hij de erfgenaam van Zwadderich is, maar Harry, Ron en Hermelien denken dat Malfidus het is. Daarom besluiten ze de wisseldrank te gebruiken. Harry en Ron veranderen in Korzel en Kwast en gaan met Malfidus praten. Ze komen niet veel te weten. Er worden steeds meer leerlingen aangevallen en versteend, o.a. Hermelien en Kasper Krauwel. Harry vindt een dagboek in de WC bij Jammerende Jenny, een spook dat in de meisjes WC leeft. Ze is overleden bij aanslagen een aantal jaren geleden.

Op het dagboek stond M.A. Vilijn. Er stond niets in, maar toch bleef het boekje Harry boeien. Toen Ginny Harry met het dagboek zag, werd ze doodsbang. Harry begon in het dagboek te schrijven. Het dagboek schreef terug. Marten Vilijn vertelde hem over de Geheime Kamer. Hij zei dat jaren terug Hagrid de kamer geopend heeft. Harry kon het zich niet voorstellen. Dat was de reden waarom Hagrid van Zweinstein gestuurd was! En weer is Hagrid verdacht en wordt naar Azkaban gestuurd, de ergste gevangenis die er maar is. Harry en Ron geloven het niet, dat Hagrid de erfgenaam van Zweinstein is. Hagrid zegt tegen Harry en Ron "Volg de spinnen". Dat doen Harry en Ron en zo komen ze in het Verboden Bos, waar ze de levensgrote spin Aragog tegen komen. Ze worden bijna opgegeten maar gelukkig vinden ze de vliegende auto van Rons vader. Wel komen ze erachter dat Hagrid inderdaad de Geheime Kamer niet heeft geopend.

Toen ze bij Hermelien gingen kijken die versteend op de ziekenzaal lag, zagen ze dat ze een briefje in haar hand had, het briefje was een pagina uit een boek. Er stond op dat een Basilisk, ook wel bekend als de koning der slangen, met zijn blik mensen kon doden en als ze niet rechtstreeks in zijn ogen keken, kon hij mensen en dieren verstenen. Spinnen vluchten voor de Basilisk en de Basilisk vreest alleen het kraaien van de haan, dat hem fataal is.

Ginny was door het monster meegevoerd naar de geheime kamer. Harry en Ron gingen eerst naar Smalhart. Smalhart was uiterst zenuwachtig en was bezig om zijn koffers te pakken. Ze gebruikten Smalhart om als eerste naar binnen te gaan in het toilet van Jammerende Jenny. Ze vertelde dat ze dood gegaan was in het toilet en dat ze twee reusachtige gele ogen had gezien. Toen keken ze naar de kraan, er stond een slangetje op gekrast. Harry sprak in sisselspraak "Ga open!". Er verscheen een grote pijp waar ze door konden.

In de Geheime Kamer kwam Harry Marten Vilijn tegen. Hij bleek degene te zijn die jaren terug de kamer ook had geopend. MARTEN ASMODOM VILIJN, als je de letters een beetje draait krijg je MIJN NAAM IS VOLDEMORT. Hierna volgde een gevecht met Voldemort, Harry kreeg hulp van Felix de Feniks en de Sorteerhoed, in de sorteerhoed zat het Zwaard van Griffoendor. Ook Ginny lag in een hoek van de kamer. De Basilisk werd door de war gebracht door Felix, maar Harry was al zwaargewond en dacht dat hij doodging. Felix begon te huilen, maar zijn tranen hebben een helende werking. Harry had de Basilisk in zijn ogen gestoken. De Basilisk was dood. Harry greep een afgebroken giftand van de Basilisk en stak deze in het dagboek. Voldemort gilde en verdween. Ginny ontwaakte en vertelde Harry dat zei de erfgenaam was. Via het dagboek was Ginny totaal beinvloed door Voldemort.

Alle versteende leerlingen en mevrouw Norks kwamen weer tot leven. Dobby werd vrijgelaten. De zomervakantie begon en Harry kon weer terug naar de Duffelingen.

hhrmetlogo.gif

Harry Potter en de Gevangene van Azkaban - Samenvatting

Harry Potter was in vele opzichten een ongewone jongen. Hij haatte zomervakanties en hij hield ervan om zijn huiswerk te maken en hij was een tovenaar.

Op een ochtend in de zomervakantie toen Harry beneden kwam zaten de Duffelingen aan tafel voor het ontbijt. Het was Harry's verjaardag, maar niemand feliciteerde hem. Dat kon Harry weinig schelen want dat was hij wel gewend. Toen vertelde oom Herman dat Tante Margot langs zou komen. Harry haatte Tante Margot, maar Harry had een formulier van Zweinstein gekregen zodat hij mee mocht naar Zweinsveld als een familielid dit ondertekende. De deal met oom Herman was dat hij het zou tekenen als Harry zich goed gedroeg voor Tante Margot en doen alsof hij een gewone dreuzel was.

Toen Tante Margot er was, was er nieuws op tv over een grote crimineel genaamd Sirius Zwarts die ontsnapt was uit de gevangenis. Maar Tante Margot bleef Harry's ouders bespotten en Harry hield het niet langer. Tante Margot zwol op en bleef zwellen. Tenslotte zat ze tegen het plafond. Harry loopt weg van huis en wordt bij toeval opgepikt door de Collecte bus.

Harry weet dat hij gestraft zal worden, want het is niet toegestaan om toverkracht te gebruiken in de dreuzelwereld. Eenmaal in Londen aangekomen ontmoet hij Cornelius Droebel, de minister van Toverkunst, maar deze straft hem niet. Overal is het nieuws over de ontsnapping van Zwarts bekend en onder de tovenaren zorgt dit voor veel opschudding. Hij regelt zelfs een hotelkamer voor Harry in de Lekke Ketel. Na een week in de Wegisweg verbleven te hebben komt hij Ron en Hermelien tegen. Ze kopen samen hun schoolspullen en in de etalage van Zwik & Zwachtels Zwerkbalpaleis zien ze een nieuwe bezem, de Vuurflits, de beste bezem aller tijden.

Op 1 september gaan ze met de Zweinstein Express weer naar Zweinstein. In de wagon waar Harry, Ron en Hermelien zaten, zat een wat vreemde en verwaarloosde man. Hij blijkt de nieuwe leraar Verweer tegen Zwarte Kunsten te zijn en zijn naam is Remus Lupos. Ook is Hagrid nu leraar op Zweinstein, hij geeft les in het vak Zorg voor Fabeldieren.

Zweinstein wordt bewaakt door Dementors, de bewakers van Azkaban, om zeker te zijn dat Zwarts, die het volgens velen op Harry heeft gemunt, binnendringt. Elke keer als Harry in de buurt komt van dementors valt hij flauw en hoort hij zijn moeder gillen.

Met Halloween mogen de leerlingen van Zweinstein naar het dorpje Zweinsveld. Harry mag niet mee, want hij heeft geen getekend formulier. Dankzij Fred en George die een bewegende kaart hebben met geheime gangen naar Zweinsveld kan Harry toch gaan. Daar hoort hij het hele verhaal over hoe Sirius Zwarts zijn ouders vermoord heeft.

Verder is Draco Malfidus door zijn eigen schuld in de les van Hagrid gewond geraakt door een Hippogrief. Lucius Malfidus, zijn vader is erg kwaad en spant een rechtzaak tegen Hagrid aan.

Harry ziet een aantal keer een grote hond, die lijkt op de grim. Een avond ziet hij buiten een hond met de kat van Hermelien lopen. Bij toeval ontdekken Harry, Ron en Hermelien een geheime ruimte onder de beukwilg. Hier ontmoeten ze Sirius Zwarts, maar die blijkt het totaal niet op Harry gemunt te hebben, in tegendeel, hij zit achter Schurfie, Ron's rat aan! Sirius Zwarts kan in een dier veranderen. Hij is de hond die Harry zo vaak heeft gezien. Schurfie is in werkelijkheid Peter Pippeling, de werkelijke moordenaar van Harry's ouders. Hij heeft het destijds zo slim gespeeld dat Sirius door iedereen verdacht werd, maar door zijn onschuld was hij zo sterk om uit Azkaban te ontsnappen. Dan verschijnt ook Lupos, hij blijkt soms in een weerwolf te veranderen. Lupos, James Potter en Sirius Zwarts en Peter Pippeling (hij is dus de verrader) waren vroeger hele goede vrienden en hadden ook de Sluipwegwijzer (de kaart met de geheime gangen) gemaakt. Sirius Zwarts blijkt Harry's peetvader te zijn en Harry zou niets liever willen dan elke zomervakantie bij hem te gaan logeren, maar helaas gaat dit niet door. Peter Pippeling ontsnapt en de Dementors zitten nog achter Zwarts aan. Niemand gelooft het verhaal nog, behalve Perkamentus.

Hagrid's rechtzaak loopt slecht af. De Hippogrief moet gexecuteerd worden. Dit is dan ook gebeurd.Hermelien heeft een hanger waarmee je terug in de tijd kunt gaan, omdat Sirius Zwarts in gevaar is en elk moment de kus van de Dementors kan krijgen gaan Harry en Hermelien terug in de tijd. Ze nemen de hippogrief van Hagrid en vliegen naar de kamer waar Zwarts opgesloten zit, Zwarts vlucht op de rug van de hippogrief.

Het schooljaar is voorbij en Griffoendor heeft ook voor het eerst in lange tijd de Zwerkbalcup gewonnen! In de trein op weg naar de dreuzelwereld vliegt er een klein uiltje door het raam met een briefje voor Harry, van Sirius. Het uiltje mag Ron hebben, want hij had nu geen huisdier meer. In het briefje staat ook dat Harry toestemming heeft om naar Zweinsveld te gaan. Harry is ondanks dat hij weer naar de Duffelingen moet, erg gelukkig.

hhrmetlogo.gif

Harry Potter en de Vuurbeker - Samenvatting

In het begin van het boek heeft Harry een droom. Hij droomt over een oude villa en hij ziet Voldemort daar samen met Wormstaart. Voldemort is er op uit om Harry te doden. Als hij wakker wordt, heeft hij een stekende pijn in zijn litteken. Harry stuurt een uil naar Sirius Zwarts en vertelt dat hij last had van zijn litteken.

Harry is bij de Duffelingen, maar gelukkig komt de familie Wemel hem halen om mee te gaan naar het WK Zwerkbal. Het blijkt dat er een aantal Dooddoeners aanwezig zijn op het WK, want plotseling wordt midden in de nacht het Duistere Teken opgeroepen. Tijdens de Zwerkbalfinale is Harry's toverstok plotseling verdwenen en later blijkt dat het teken met zijn toverstok opgeroepen is. Winky, de huiself van meneer Krenck wordt met de toverstok van Harry gevonden.

Harry gaat weer terug naar Zweinstein, het nieuwe schooljaar begint. Perkamentus vertelt dat er dit jaar een bijzonder evenement plaats zal vinden op Zweinstein, namelijk het Toverschool Toernooi. Hierbij zullen ook leerlingen van twee andere Toverscholen meedoen, namelijk leerlingen van Beauxbatons en Klammfels. Er moeten drie kampioenen gekozen worden, van elke school een. Alleen leerlingen die zeventien jaar of ouder zijn mogen deelnemen. De vuurbeker zal de kampioenen van elke school uitkiezen. Ook is er een nieuwe leraar Verweer Tegen Zwarte Kunsten, namelijk Dwaaloog Dolleman.

De vuurbeker heeft dit jaar echter vier kampioenen gekozen. Een onbekend iemand heeft Harry's naam in de Vuurbeker gestopt zonder er een school bij te zetten. De gekozen kampioenen zijn: Fleur Delacour van Beauxbatons, Viktor Kruml van Klammfels en Carlo Kannewasser en Harry Potter van Zweinstein.

De kampioenen moeten drie opdrachten vervullen en degene die de meeste punten behaald zal de Toverschool Trofee winnen. Als Harry Sirius heeft verteld dat hij mee moet doen met het toernooi wordt Sirius erg ongerust en hij verblijft in een grot vlakbij Zweinsveld.

De eerste opdracht verloopt goed en Harry en Viktor Kruml gaan aan de leiding. Bij de eerste opdracht moest het gouden ei bemachtigd worden dat tussen de echte eieren van draken lag. De tweede opdracht verloopt ook goed, de kampioenen moeten hun meest waardevolle vrienden redden van de bodem van het meer. Harry redt niet alleen Ron, maar ook het zusje van Fleur Delacour, waardoor hij hoge punten krijgt. De derde en laatste opdracht vindt plaats in het Zwerkbalstadion van Zweinstein. Er is daar een doolhof gemaakt en de Toverschool Trofee is daarin verstopt. Carlo Kannewasser en Harry komen tegelijktijdig bij de Trofee en besluiten hem samen te pakken. De Toverschool Trofee blijkt behekst te zijn door een helper van Voldemort en is een Viavia rechtstreeks naar Voldemort toe. Carlo wordt gedood door Voldemort en Harry moet aanzien hoe Voldemort met behulp van zijn bloed en een arm van Wormstaart weer op zijn krachten komt. Harry moet duelleren met Voldemort, maar doordat ze in hun toverstok een stuk veer van dezelfde feniks hebben zitten, ontstaat er een soort verbinding tussen de twee toverstokken. Plotseling kwamen alle schimmen uit de toverstok van Voldemort van mensen die hij vermoord had. Al deze mensen zeiden tegen Harry dat hij moest volhouden en de tovertrofee zoeken om weer terug in Zweinstein te komen. Dit lukt.

Terug op Zweinstein blijkt dat de echte Dwaaloog Dolleman lang verborgen heeft gelegen in een soort kelder onder het kantoor. De zoon van meneer Krenck, een volgeling van Voldemort, heeft de wisseldrank gebruikt om zich het hele schooljaar te laten voordoen als Dolleman. Krenck jr krijgt de kus van de Dementor. Alles is weer rustig, maar Voldemort is terug en dat wordt dus weer oppassen geblazen.

hhrmetlogo.gif

HOME

Lees nu boek 2: | Links | Zwerkbal | Bezems | De vertaler | Downloads | Zweinstein schoollied in 2 talen | SPEEL ZWERKBAL!!! (new) | Harry Potter boeken | Personages | Quiz over boek 1 | Sirius page | Nieuws | Schrijf Harry een brief!!!!! | De schrijfster | De Ochtendprofeet | De Ochtendprofeet 2 | Toverspreuken | BOEK 5 !!! | Boek 6 !!!! | BOEK 7 !!! | De Geschiedenis van Zweinstein | De leraren | De afdelingen van Zweinstein | Regels van deze site | Prijsvraag